create - communicate - innovate
Norekefoto-6245 Massive Performance Isa Olsson.jpg

The Flow

Gruppträning och kontakt

Ibland är det så att instruktörer gärna vill delta på sina pass. Det kan vara befogat, för i till exempel Step så behöver man någon att härma, eftersom man följer en koreografi. Om man inte ser ledaren göra rörelserna kanske man tappar bort sig och har svårt att hitta tråden igen. I andra pass är det allt annat än nödvändigt, och kanske rentav negativt.

I mer tekniska pass, som till exempel cirkelträning och TRX, så krävs det mer av instruktören. Mer i meningen att instruktören måste vara mer hands on. Inte bara visa, men också korrigera och rätta till under passet. När man tränar själv så kan man inte vara ett effektivt stöd för andra deltagare.

Ett bra sätt att skapa god kontakt med passdeltagare är att starta gruppträningen med en samling. Nu så tar du in gruppen i din energizon, och försöker hitta samma vibe. Detta är kopplingen, kontakten, som ska hållas över hela passet tills dess det är slut. I samlingen så presenterar man sig själv, och alla deltagare får också säga dina namn. Så skapar vi band inte bara mellan instruktör och tränande, men mellan våra deltagare, som lättare kan lära känna varandra. I samlingen så bjuder vi in deltagarna till den intima zonen - den är ganska nära dig, och för att hålla deltagaren kvar behöver du återkomma nära, ibland taktilt, för att inte bryta bandet.

När vi startat passet är det viktigt att återkomma regelbundet till varje tränande för att se till att de är med dig, i samma energi. Rätta till, korrigera, utmana, peppa och beröm. Skämta gärna, bjud in till skratt, glädje och expansion.

När passet är klart så behöver vi återigen en samling, nu är det dags att bryta bandet. Innan vi bryter så fångar vi upplevelse, vad har de för feedback?

Det är viktigt att inte fråga ”vad var bra / dåligt?”, det är för platt. Vad var bäst? Vad var svårt? Det är dina två frågor. Genom att fråga vad som var bäst så fångar du varje persons höjdpunkter. Det ger dig information om vad just den personen uppskattar, och sannolikt vill ha mer av. När du frågar vad som var svårt så får du ofta konstruktiva svar tillbaka som hjälper dig att lära ut övningar bättre, eller komponera ihop bättre pass i framtiden. Och ingen vill säga till dig vad som var direkt dåligt, även om de skulle tycka det. Det är inte twitter… :)

Isa OlssonComment